Hälsporre

Plantar fasciit eller så kallad “hälsporre” är en smärta under hålfoten som oftast beror på en överbelastad sena. Det är oftast senfästet och inte själva hälsporre som gör ont.  Smärtan provoceras oftast i samband med gång eller löpning men kan även förekomma när du står helt stilla. Det är inte främmande att hälsporren återkommer om man inte behandlar eller underhåller strukturerna kring fotleden i efterhand.

Utvärdering enligt BanCam

Det finns en rad olika orsaker till varför hälsporre uppstår. Gällande en studie som utfördes på 166 st löpare fann man att hälsporre hade en ökad risk då man har:

“Högt fotvalv” s.k. cavusfot
Översträckning av stortån
Varusställning kring knä (hjulbent)
Överbelastning genom ökad löpträning
Externa faktorer såsom speciella löpskor med spik

I övrigt finns en stark korrelation till högt BNI som ökar den mekaniska belastningen på senan. Dock inte i studien.

Hälsporrens underliggande sena smärta oftast vid belastning och har en “mekanisk” påverkan är det bra att utvärdera fotens mekanik samt titta på hållningen lite närmare. Den mekaniska utvärdering på BanCam kliniken använder oss av olika digitala verktyg för att mäta och utvärdera exakt personens hållning och rörelsemönster.

Vi rekommenderar två olika utvärderingsunderlag. Den ena är funktionell rörelseanalys och är konstruerad i 3D och ger svar på testpersonens kroppshållning, rörelse samt balans. Den andra testet är fotanalys där vi lägger tyngden på att analysera testpersonens fottryck.

Vid hälsporre utvärderas och identifieras oftast 3 specifika objektiva parametrar för att hitta kompensatoriska rörelsemönster.

Fotvalvet ( högt eller lågt)
Överpronation vid gång
Hållning vid eventuell hjulben
Enbensböj för att se bålstabiliteten vid utförande
BEHANDLING av Hälsporre

Vid hälsporre kan behandlingen kombineras med flera olika behandlingar för att det ska ge maximal effekt.Syftet med behandlingen är att  få ner smärta(inflammationer) så fort som möjligt och öka personens funktion. Det är viktigt att kontrollera den korrekta biomekaniska fotrörelse för att undvika återfall samt påskynda läkningsprocessen. Behandlingsplanen kan se enligt följande:

Stötvågsbehandling
Diatermibehandling med CRI-metoden
Specifik träning fot/knä/ höft
Scroll to Top